Talat paşa hakkında bu yaz okuduğum kitap sadece onun şahsiyeti hakkındaki fikirlerimi değiştirmekle kalmadı ittihatçılara ve genelde son devr osmanlı siyasi hayatındaki bütün aktörlere ve oluşumlara bakış açımı sorgulamama ve değiştirmeme neden oldu.
İttihatçıların öncelikle ne kadar suça bulaşmış olsalar da samimi bir arzu ve tam fedakarane bir adanmışlıkla girdikleri davanın bu milletin kurtuluşunu hedeflediğini gözardı edemeyiz.
Talat paşa hiçbir zaman bu milletin aleyhine olamamış tercih ettiği vasıta ve uyguladığı yöntemler tartışılabilir eleştirilebilir olsa da onun memleketin iyiliği için çalıştığı dürüst , fedakar ve azimkar bir şahsiyet olduğu inkar edilemez bir gerçektir.
Abdulhamit iktidarı yaptığı iyi işlerle hayırlı biçimde anılmayı hak etse bile gençlerin özellikle avrupai eğitim almış gençlerin fikir hürriyetini ve kendini ifade etmelerini engellemekle ülkeyi karanlık bir tünele sokmuş ve bunun akabinde gerçekleşen kanlı olaylardan da dolaylı olarak mesul olmuştur diyebiliriz.
Sonuç itibarıyla şunu diyebiliriz ; tarihimizin bu en çalkantılı devrinin aktörlerini , her ne kadar birbirlerine düşman olsalar dahi biz bugün onları objektif şekilde değerlendirmek zorundayız.Birini diğerine karşı tutmak değil hepsini artı eksisiyle tarihimize mal olmuş ,sonraki nesillere örnek olmuş şahsiyetler olarak değerlendirmek ve kabullenmek mecburiyetindeyiz. Nasıl ki Fatihin iki oğlu Cem ve Beyazıtın savaşını bugün anarken birini tutup diğerini kötülemiyorsak bu ittihatçılar ve Abdulhamid çekişmesinde de aynı yaklaşımı sergileyebilmeliyiz.
İşte Mehmet Talat Paşa hakkında okuduğum kitaptan anladıklarım ve bu kitapın bana düşündürdükleri bunlardan ibarettir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Art niyetli olmadıkça her türlü eleştiriyi dikkate alır ve cevap vermeye çalışırım.